Діяльність партії соціалістів-революціонерів на території України - Подкопаєва, Анастасія Павлівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
В даній дипломній роботі велика увага приділялась Катеринославській губернії, яка стала одним із ключових регіонів діяльності есерів. Тут вони активно організовували селянські комітети, проводили агітаційну роботу на заводах і фабриках. Їх вплив сприяв посиленню революційної активності не тільки серед сільського і робочого населення, а також і серед інтелігенції. Незважаючи на ліквідацію партії більшовицьким режимом, ідеї соціал-революціонерів сприяли розвитку демократичних і соціальних концепцій у наступних поколіннях. Вони також стали частиною історичного досвіду боротьби за національну автономію і соціальну справедливість. Партія соціалістів-революціонерів у різних губерніях України мала вагомий стимулюючий вплив на розвиток політичного життя регіонів і активізацію інших місцевих партій і рухів. Завдяки своїй орієнтації на інтереси селянства та соціальні реформи, есери стали своєрідним каталізатором для формування більш різноманітної політичної сцени, де з’являлися нові гравці, що почали більш активно виступати за національні права та соціальні зміни. У багатьох губерніях, таких як Катеринославська, Полтавська, Київська і Харківська присутність есерів активізувала суспільний діалог про необхідність аграрних реформ, автономії та демократизації, що стало поштовхом для розвитку політичного плюралізму.
Activities of the Socialist Revolutionary Party in Ukraine
Керівник роботи: Єремєєв Павло Вікторович, кандидат історичних наук, доцент, кафедра історії Східної Європи
Keywords: SOCIAL SCIENCES; соціалісти-революціонери; Socialist Revolutionaries; історія України; history of Ukraine; Українська партія соціалістів-революціонерів; Ukrainian Party of Socialist Revolutionaries; есери; SRs