Якість електричної енергії : конспект лекцій для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) рівня за спеціальністю 141 «Електроенергетика, електротехніка та електромеханіка» [Електронний ресурс] - Олійник, Юлія Сергіївна; Oliinyk, Yuliia (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Курс «Якість електричної енергії» охоплює основні аспекти забезпечення та підтримання високих стандартів якості електричної енергії в енергетичних системах. У лекціях розглядаються принципи аналізу параметрів якості електроенергії, зокрема напруги, частоти, гармонічних спотворень та флікеру. Також висвітлюються методи виявлення та усунення проблем, що впливають на якість електропостачання, і сучасні підходи до моніторингу та управління якістю електроенергії. Значна увага приділяється нормативно-правовій базі та стандартам, що регулюють якість електропостачання, а також технологічним рішенням для поліпшення якості електроенергії.

The Electricity Quality course covers the main aspects of ensuring and maintaining high standards of electricity quality in energy systems. The lectures consider the principles of analyzing the parameters of electricity quality, in particular voltage, frequency, harmonic distortion and flicker. It also highlights methods for identifying and eliminating problems affecting the quality of electricity supply, and modern approaches to monitoring and managing the quality of electricity. Much attention is paid to the regulatory framework and standards governing the quality of electricity supply, as well as technological solutions to improve the quality of electricity.
Quality of electric energy
Електронне навчальне видання комбінованого використання. Можна використовувати в локальному та мережному режимі. В авторській редакції
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education::Subject didactics; TECHNOLOGY::Electrical engineering, electronics and photonics; електроенергія; якість електроенергії; показники якості електроенергії; провали напруги; відхилення напруги; гармонійні складові; несинусоїдальність напруги; реактивна потужність; electricity; power quality; power quality indicators; voltage dips; voltage deviations; harmonic components; voltage unsinusoidality; reactive power