До історії університетських статутів 1804-1884 рр. - Бортник, Л.А. (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2010)
Cтаття присвячена аналізу університетських Статутів та їх впливу на становлення мережі вищих навчальних закладів Росії ХІХ ст. Автор підкреслює, що протягом 80-ти років Статути переглядалися чотири рази. І необхідність їх зміни була викликана не потребами університетського життя, а внутрішніми й зовнішніми чинниками. Вся історія університетських Статутів пов’язана з посиленою, але безуспішною боротьбою російського уряду проти студентських заворушень, оскільки самодержавство вбачало в університетах небезпеку для свого існування.
Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія: Історія України. Українознавство: історичні та філософські науки http://www-philosophy.univer.kharkov.ua/ua/kafedra/visnyk_ua.html
Keywords: університет; автономія; самоуправління; вчена корпорація