Взаємозв’язок рівня емпатії та особливостей міжособистісних відносин підлітків - Кобизєва, Альона Ігорівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єкт дослідження: емпатія та міжособистісні відносини підлітків. Предмет дослідження: взаємозв’язок рівня емпатії та особливостей міжособистісних відносин підлітків. Мета дослідження: виявити та проаналізувати взаємозв’язок між рівнем емпатії та особливостями міжособистісних відносин у підлітковому віці. Завдання дослідження: 1. Проаналізувати теоретичні підходи до вивчення емпатії та міжособистісних відносин у підлітків. 2. Визначити психологічні чинники, що впливають на розвиток емпатії та характер взаємодії у підлітковому середовищі. 3. Провести емпіричне дослідження рівня емпатії та особливостей міжособистісних відносин у підлітків. 4. Здійснити кореляційний аналіз отриманих показників з метою визначення взаємозв’язку між емпатійністю та міжособистісною поведінкою. 5. Розробити психологічні рекомендації щодо розвитку емпатії та покращення міжособистісних стосунків у підліткових групах. Практичне значення: результати дослідження можуть бути використані практичними психологами, педагогами, класними керівниками для розвитку емпатії у підлітків, профілактики конфліктів та формування позитивного соціально-психологічного клімату в учнівських колективах. Матеріали дослідження можуть слугувати основою для тренінгових програм з розвитку емоційного інтелекту та комунікативної компетентності.

Object of study: empathy and interpersonal relationships among adolescents. Subject of study: the relationship between the level of empathy and the characteristics of interpersonal relationships among adolescents. Purpose of study: to identify and analyze the relationship between the level of empathy and the characteristics of interpersonal relationships in adolescence. Research tasks: 1. Analyze theoretical approaches to the study of empathy and interpersonal relationships among adolescents. 2. To identify psychological factors that influence the development of empathy and the nature of interaction in the adolescent environment. 3. To conduct an empirical study of the level of empathy and characteristics of interpersonal relationships among adolescents. 4. Perform a correlation analysis of the obtained indicators in order to determine the relationship between empathy and interpersonal behavior. 5. Develop psychological recommendations for the development of empathy and improvement of interpersonal relationships in adolescent groups. Practical significance: the results of the study can be used by practical psychologists, teachers, and class teachers to develop empathy in adolescents, prevent conflicts, and form a positive socio-psychological climate in student groups. The research materials can serve as a basis for training programs on the development of emotional intelligence and communicative competence.
Керівник: Сапєльнікова Тетяна Станіславівна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; емпатія; відносини; підлітки; empathy; relationships; adolescents