Лінгвістичні метамоделі - Кравчук, І.С. (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2011)
Стаття присвячена методам оцінки альтернативних лінгвістичних моделей різних типів. Систему критеріїв такої оцінки для вибору однієї з конкуруючих об’єктних моделей названо мета моделлю. Розглянуто різні типи мета моделей у залежності від різних типів об’єктних моделей. Розмежовано два типи моделей: породжуючі й перетворюючі. Уточнено критерій повноти для великих баз даних. Уведено два критерії внутрішньої довершеності моделей: дескриптивна й процедурна простота. Запропоновано кількісні міри якості для породжуючих і перетворюючих моделей.
The paper is devoted to some estimation methods of alternative linguistic models of different types. A system of criteria of such estimation offering a choice of a certain model among the competing ones is named as a metamodel. The paper, depending on variety sets of objective models, studies some different types of the metamodels. It also shows how to specify a criterion of completeness in the large databases; distinguishes between two types of the models – generating and transforming ones; brings in the both criteria of the models’ internal perfection – declarative and procedural simplicities; and provides quantitative measures of quality for the generating and transforming models.
Keywords: об’єктні моделі; мета моделі; декларативна простота; процедурна простота; відстань між текстами