Геологічна будова правобережжя р. Уж в його середній течії (Закарпатська область) - Акопян, Арам Арменович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Географічно досліджувана територія охоплює правобережжя р. Уж у межах Перечинського району Закарпатської області. Рельєф представлений горбисто-гористою місцевістю з добре вираженою яружно-балковою сіткою та середньогірськими формами, які утворилися внаслідок тривалої тектонічної активності та ерозійно-акумулятивних процесів. Стратиграфічний розріз району представлений переважно теригенними товщами флішу крейдового та палеогенового віку, що формують Поркулецьку зону. Найдавніші породи, що виходять на поверхню — юрські (J), представлені малопотужними і фрагментарними відкладами у південносхідній частині аркуша. Магматизм у межах району представлений андезитовими проявами та інтрузіями, пов’язаними з вулканічною активністю палеогену, характерною для Вигорлат-Гутинського вулканічного поясу. Вони мають як петрографічне, так і мінералогічне значення. Pусло річки Уж частково врізане, має характерні тераси, що відображають етапи тектонічного підняття та денудаційних процесів. Гідрогеологічні умови території обумовлені літолого-cтруктурною неоднорідністю порід. Підземні води приурочені до флішових пісковиків, гравелітів та тріщинуватих вулканітів. У межах району поширені також мінеральні води, які мають лікувальні властивості. Корисні копалини району представлені будівельними атеріалами (пісковики, андезити, глини), родовищами мінеральних вод, а також локальними проявами рудного зруденіння (ртуть, арсен). Досліджена територія є геологічно складною, ресурсно перспективною та екологічно чутливою. Виявлені результати мають значення як для подальших наукових досліджень, так і для практичного використання в галузі геологічної зйомки, розвідки корисних копалин, інженерної геології та охорони підземного середовища.
Керівник: Сухов Валерій Васильович, кандидат геологічних наук, доцент кафедри фундаментальної і прикладної геології
Keywords: NATURAL SCIENCES::Earth sciences::Endogenous earth sciences; Правобережжя річки Уж; реконструкція геологічної будови; інженерно-геологічні умови території