Створення та діяльність кооперативів кустарів-підприємців в УСРР у 20-х рр. ХХ ст. - Олянич, В.В. (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2011)
Стаття присвячена дослідженню створення та діяльності кооперативних товариств кустарів і ремісників в українському селі періоду непу. Велика увага приділяється з’ясуванню підприємницького типу селянських господарств. У статі висвітлюється вплив кооперації на структуру сільськогосподарського виробництва, залучення до ринкових відносин. Автор доводить, що кооперативна форма була лише доповненням самодіяльного кустарно-ремісничого підприємництва в містах і селах України.
Вісник Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна. Серія: Історія України. Українознавство: історичні та філософські науки http://www-philosophy.univer.kharkov.ua/ua/kafedra/visnyk_ua.html
Keywords: кустарно-реміснича промисловість; кустарі; кооперація; НЕП; сімейно-трудові промисли