Становлення та трансформація студентського будівельного руху в СРСР (на прикладі вищих навчальних закладів м. Харків 1960–1980-х рр.) - Єрьомченко, Дар’я Денисівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2022)
Особливе місце в історії молодіжного руху СРСР належить студентським будівельним загонам. В даній дипломній роботі був проведений аналіз процесів формування, розвитку та занепаду руху студентських будівельних загонів, сформованих на базі вищих навчальних закладів Харкова протягом 1960-1980 х рр. Сьогодні, як і раніше, українському суспільству потрібна не лише освічена молодь, але молоді люди з активною життєвою позицією, які володіють навичками адаптивності та організаторським талантом, умінням ефективно вирішувати складні завдання в динамічно змінюваних суспільно політичних і соціально-економічних умовах. Зважаючи на це, дослідження становлення і розвитку такого молодіжного руху, як студентські будівельні загони, є досить актуальною.

A special place in the history of the youth movement of the USSR belongs to student construction teams. In this thesis was analyzed the processes of formation, development and decline of the movement of student construction teams, formed on the basis of higher educational institutions of Kharkov during the 1960-1980's. Today, Ukrainian society still needs not only educated youth, but young people with an active life position, who have the skills of adaptability and organizational talent, the ability to effectively solve complex problems in a dynamically changing socio-political and socio-economic environment. In view of this, the study of the formation and development of such a youth movement as student construction teams is quite relevant.
Керівник: Рачков Євген Сергійович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історіографії, джерелознавства та археології
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education; студентські будівельні загони; студенти Харкова; молодіжний рух; student construction detachments; Kharkiv students; youth movement