Вербалізація концепту «радість» у латинській мовній картині світу - Бочарова, Анастасія Андріївна; Bocharova, A. A. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
У роботі розглянуто поняття мовної картини світу, підходи до його дослідження та аналіз особливостей латинської мовної картини світу, що відображає світоглядні уявлення давніх римлян через мовні засоби. Об’єктом дослідження цієї роботи є концептуальні поля «похвала», «слава» і «радість». Предметом дослідження виступає латинська мовна картина світу. Метою роботи є аналіз особливостей вербалізації концептів «похвала», «слава» та «радість» у латинській мовній системі та визначення взаємозв’язку між ними.

The work examines the concept of the linguistic picture of the world, approaches to its research and the analysis of the features of the Latin linguistic picture of the world, which reflects the worldview of the ancient Romans through linguistic means. The object of research of this work is the conceptual fields «praise», «glory» and «joy». The subject of the study is the Latin language picture of the world. The purpose of the work is to analyze the peculiarities of the verbalization of the concepts «praise», «glory» and «joy» in the Latin language system and to determine the relationship between them.
Verbalization of the concept «joy» in the Latin picture of the World
Науковий керівник: Чекарева Євгенія Сергіївна, доктор філологічних наук, професор кафедри історії зарубіжної літератури і класичної філології
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::Languages and linguistics; мовна картина світу; концептуальне поле; вербалізація; концепт; радість; language picture of the world; concept; conceptual field; verbalization; joy