Роль емпатії в процесі прийняття рішення особистістю в стресогенних умовах - Бабута, А. А. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
В ході роботи було досліджено психологічну природу емпатії та встановлено її значення в процесі прийняття рішень особистістю в стресогенних умовах. Емпатія реалізує регулятивну роль у стресових ситуаціях, сприяючи свідомому сприйняттю власних і чужих емо а також формуванню ефективних адаптивних механізмів регуляції. Доведено, що при добре розвинених емпатійних здібностях, вона слугує ключлвим ресурсом резильєнтності, зменшує емоційне напруження та сприяє активності в складних життєвих умовах. Встановлено позитивний зв’язок високого рівня емпатії з адаптивними копінг-стратегіями та негативний – дезадаптивним. Виявлено, що високі емоційні здібності пов’язані з пильним стилем сприйняття рішень, але і вищим стресом, підкреслюючи двоїсту природу емпатії.

The work investigated the psychological nature of empathy and established its significance in the process of decision-making by an individual in stressful conditions. Empathy plays a regulatory role in stressful situations, contributing to the conscious perception of one's own and others' emotions, as well as the formation of effective adaptive mechanisms of regulation. It has been proven that with well-developed empathic abilities, it serves as a key resource of resilience, reduces emotional stress and promotes activity in difficult life conditions. A positive relationship between a high level of empathy and adaptive coping strategies has been established, and a negative one - with maladaptive ones. It has been found that high emotional abilities are associated with a vigilant style of decision-making, but also with higher stress, emphasizing the dual nature of empathy.
Керівник роботи: Павленко Віктор Володимирович, доктор психологічних наук, професор кафедри прикладної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; емпатія; стресогенні умови; прийняття рішень; копінг-стратегії; воєнний стрес; empathy; stressful conditions; decision-making; coping strategies; military stress