Відносини між СРСР та Чехословаччиною у 1945-1948 роках - Олесенко, Анастасія Віталіївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Після завершення Другої світової війни Чехословаччина опинилася в складному політичному та економічному становищі. Як одна з переможених країн, вона спробувала відновити свою незалежність і стабільність. Однак у цей період Радянський Союз активно намагався поширити свій вплив на Центрально-Східну Європу, і Чехословаччина стала одним з об’єктів цього впливу. З 1945 по 1948 рік Чехословаччина коливалася між демократією та жорстким комуністичним правлінням. Але поступово комуністи взяли під контроль ключові міністерства, а потім і весь уряд у 1948 році, і країна стала радянським сателітом. Державний режим Чехословаччини в 1945–1948 рр., який на той час описували як народно-демократичний , характеризувався обмеженою множинністю - плюралістична демократія, відсутністю опозиції (Національний фронт чехів і словаків), значною мобілізацією громадськості, етатизацією на основі ідеологічних потреб, надзвичайною судовою системою, проникненням правлячої комуністичної партії в тоталітарний режим. наміри, початок низки процесів, характерних для комуністичного режиму після 1948 року. Після 1945 року Чехословаччина перебувала під значним економічним тиском з боку СРСР і була вимушена відмовитися від більш незалежної зовнішньої політики. Країна приєдналася до комуністичних альянсів і стала частиною радянської системи безпеки, що обмежувало її можливості підтримувати контакти з капіталістичними державами. Таким чином вона стала частиною радянської сфери інтересів, а згодом і сталінського силового блоку. У лютому 1948 року Комуністична партія Чехословаччини на чолі з Клементом Готвальдом захопила контроль над урядом, що ознаменувало значну зміну політичного ландшафту країни. Конституція Чехословаччини 1948 року стала юридичним закріпленням комуністичної політики, що відкинула федеративний устрій країни та зміцнила централізовану модель держави. Ці зміни стали частиною більш ширшої політичної трансформації, що відбулася під впливом зовнішнього тиску з боку СРСР, який визначав не лише економічні і військові відносини, але й політичну систему.
Relations between the USSR and Czechoslovakia in 1945-1948
Керівник роботи: Єремєєв Павло Вікторович, андидат історичних наук, доцент, кафедра історії Східної Європи
Keywords: SOCIAL SCIENCES; міжнародна політика СРСР; international policy of the USSR; міжнародні відносини СРСР; international relations of the USSR; Чехословаччина; Czechoslovakia; історія СРСР; history of the ussr