Сучасні тенденції розвитку світового ринку медичних послуг - Гапонова, Еліна Олександрівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2020)
На основі систематизації існуючих підходів до розуміння сутності та специфіки медичної послуги в системі охорони здоров’я обґрунтовано структуризацію ринку медичних послуг за різними критеріями: економічним призначенням, конкурентними структурами, характером власності на засоби виробництва, географічною ознакою, ступенем легальності, ступенем оплати, рівнем надання послуг, спеціалізацією, віковою ознакою, характером контакту з пацієнтом. У роботі визначено глобалізаційні тенденції розвитку світового ринку медичних послуг. На основі аналізу напрямів міжнародної торгівлі медичними послугами з точки зору їхнього змісту, основних країн-учасниць та наслідків лібералізації торгівлі для країн-експортерів і країн-імпортерів доведено, що лібералізація торгівлі медичними послугами має як позитивні, так і негативні наслідки для усіх країн світу. На основі оцінювання ефективності національної системи охорони здоров’я України з урахуванням напрямів її реформування, обґрунтовано стратегічні пріоритети розвитку ринку медичних послуг України та його ефективної інтеграції до світового.
Дисертація присвячена поглибленню теоретико-методичних засад дослідження сучасних тенденцій розвитку світового ринку медичних послуг, а також обґрунтуванню стратегічних пріоритетів інтеграції України до світового ринку медичних послуг у контексті його інформатизації.
Keywords: світовий ринок медичних послуг; лібералізація світової торгівлі медичними послугами; медичний туризм; механізм інтеграції національного ринку медичних послуг