Аналіз системи потягів жінок, що готуються стати сурогатними матерями - Луценко, О.Л.; Цокота, В.Р. (Харківський національний університет імені В.Н.Каразіна, 2011)
Статья посвящена исследованию мотивации женщин, готовящихся стать суррогатными матерями. Выборку составили 4 группы исследованных лиц: 1) женщины, включенные в программу суррогатного материнства, 2) женщины без детей, 3) женщины с 1-2 детьми и 4) многодетные матери. Для диагностики мотивации использовалась проективная методика «Тест восьми влечений» Л. Сонди в адаптации Л. Н. Собчик. Выраженность в исследованных группах каждой из шестнадцати тенденций влечений сравнивалась с помощью критерия Крускалла-Уоллеса. В результате выявлено три тенденции влечения, по которым потенциальные суррогатные матери значимо отличаются от женщин с другим типом материнского поведения – контактное влечение, привязанность, которое у суррогатных матерей выражено сильнее, стремление к агрессии, доминантности и стыдливость, застенчивость, которые у суррогатных матерей, наоборот, выражены слабее. Выделяющие суррогатных матерей мотивы зависимости, терпимости и слабой стыдливости позволяют им быть оптимально приспособленными к выбранному виду деятельности. Статтю присвячено дослідженню мотивації жінок, що готуються стати сурогатними матерями. Вибірку склали 4 групи досліджуваних осіб: 1) жінки, які увійшли до програми сурогатного материнства, 2) жінки без дітей, 3) жінки з 1-2 дітьми, 4) багатодітні матері. Для діагностики мотивації використовувалась проективна методика «Тест восьми потягів» Л. Сонді в адаптації Л. М. Собчик. Виразність в досліджуваних групах кожної з шістнадцяти тенденцій потягів порівнювалась за допомогою критерію Крускала-Уолеса. В результаті виявлено три тенденції потягів, за якими потенційні сурогатні матері значуще відрізняються від жінок з іншим типом материнської поведінки – контактний потяг, прихилістість, який у сурогатних матерів виражений сильніше, потяг до агресії, домінування та соромливість, які у сурогатних матерів навпаки, виражені слабкіше. Мотиви, що відрізняють сурогатних матерів – залежність, терпимість та слабка сором’язливість - дозволяють їм бути оптимально пристосованими до обраного виду діяльності. This article is devoted to studying motivation system of women who are ready to became surrogate mothers. The research sample includes 4 groups of respondents: 1) potential surrogate mothers, 2) women without children, 3) women with 1-2 children and 4) having many children mothers. For assessing theirs motivation was used projective method “Test of eight drives” L. Szondi, adopted by L. N. Sobchik. It was made the comparison between all sixteen motive tendencies in the research groups by Kruskal-Wallis ANOVA by Ranks. As a result was fond three motive tendencies by which surrogates significantly differ from women with other maternal behavior: contact drive, attachment, which is higher of surrogates, aggressive drive, dominance and pudency, which are on the contrary lower of surrogates. The motives which differ potential surrogates mothers – dependence, tolerance and impudence – allow them to be optimally adjusted to the activity they have chosen.
Луценко О. Л., доц. каф. прикладної психології Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна. Цокота В. Р., аспірант каф. психології Національного аерокосмічного університету ім. Н.Є. Жуковського «ХАІ».
Keywords: суррогатные матери; мотивация; влечения; сурогатні матері; мотивація; потяги; surrogate mothers; motivation; drives