Особливості стану імунної системи у хворих на фурункульоз носу та їх імунокорекція - Самусенко, Дмитро Сергійович; Samusenko, D. S. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2026)
У дисертаційній роботі вирішено актуальне наукове завдання – теоретичне та практичне узагальнення імунопатогенезу та оптимізації тактики лікування хворих на фурункульоз носу, що полягає у визначенні ролі імунної системи у розвитку та перебігу захворювання, визначенні прогностичних показників тяжкості та підвищення ефективності лікування. Мета дослідження – підвищення ефективності лікування та прогнозування перебігу фурункульозу носової порожнини шляхом вивчення патогенетичних особливостей та імунних чинників.

The dissertation solves a relevant scientific problem – theoretical and practical generalization of immunopathogenesis and optimization of treatment tactics for patients with nasal furunculosis, which consists in determining the role of the immune system in the development and course of the disease, determining prognostic indicators of severity and increasing the effectiveness of treatment. The purpose of the study is to increase the effectiveness of treatment and prediction the course of nasal furunculosis by studying pathogenetic features and immune factors.
Features of the immune system in patients with nasal furunculosis and their immunocorrection
Науковий керівник: Попов Микола Миколайович, доктор медичних наук, професор кафедри інфекційних хвороб та клінічної імунології. Кваліфікаційна наукова праця на правах рукопису
Keywords: MEDICINE::Microbiology, immunology, infectious diseases; запалення; запальні захворювання порожнини носа; фурункульоз носу; клініка; мікробіом; імунітет; імунологічні показники; інтерлейкін-33; імунокорекція; ліофілізований лізат бактерій; імунна відповідь; inflammation; inflammatory diseases of the nasal cavity; nasal furunculosis; clinic; microbiome; immunity; immunological indicators; interleukin-33; immunocorrection; lyophilized bacterial lysate; immune response