Психологічні аспекти лідерства в умовах кризи - Шкода, Руслана Миколаївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Мета дослідження: визначити психологічні особливості лідерства, які забезпечують ефективне управління командою в умовах кризи. Об’єкт дослідження: лідерська поведінка особистості у кризових ситуаціях. Предмет дослідження: психологічні механізми прояву лідерських якостей у підлітків під час кризи. Завдання дослідження: • Проаналізувати теоретичні підходи до лідерства та поведінки у кризових ситуаціях. • Визначити рівень розвитку лідерських якостей підлітків. • Дослідити вплив кризових обставин на прояви лідерської поведінки. • Розробити рекомендації для розвитку ефективного лідерства у кризових умовах. Практична значущість дослідження: результати дозволяють розробляти програми психологічної підтримки та тренінги для розвитку лідерських навичок, емоційної регуляції та соціальної компетентності у старшокласників, що сприяє їхній ефективній адаптації в кризових та конфліктних умовах.

Research aim: to identify the psychological characteristics of leadership that ensure effective team management in crisis situations. Research object: leadership behavior of individuals in crisis situations. Research subject: psychological mechanisms of the manifestation of leadership qualities in adolescents during a crisis. Research tasks: • To analyze theoretical approaches to leadership and behavior in crisis situations. • To determine the level of development of leadership qualities in adolescents. • To study the impact of crisis circumstances on the manifestation of leadership behavior. • To develop recommendations for the development of effective leadership under crisis conditions. Practical significance of the research: the results make it possible to develop psychological support programs and training for the development of leadership skills, emotional regulation, and social competence in senior students, which contributes to their effective adaptation in crisis and conflict situations.
Керівник: Аніщенко Вікторія Олександрівна, кандидат педагогічних наук, професор кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; лідерство; кризові ситуації; підлітки; лідерські компетенції; емоційний інтелект; leadership; crisis situations; adolescents; leadership competencies; emotional intelligenc