Професійна підготовка фахівця підприємств інструментального виробництва з підвищення ефективності тонкої лезової обробки за рахунок забезпечення динамічної стабільності ріжучого інструменту - Українець, Олег Сергійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Метою роботи є розробка науково-обґрунтованого способу підвищення ефективності тонкої лезової обробки за рахунок динамічної стабільності, використовуючи анізотропні властивості ріжучого інструменту. У даному дипломному проекті розроблено метод підвищення стійкості процесу різання при чистовому точінні, заснований на використанні анізотропних властивостей пластично деформованої конструкційної сталі і явища дисипації коливальної хвилі при переході розділу між разорентірованнимі за текстурою пластинами державки інструменту. На підставі вивчених фізичних анізотропних властивостей сталевого прокату створений інструмент, оснащений багатошарової демпфуючою державкою. Запропоновано узагальнену математичну модель процесу різання, що дозволяє описати процес з урахуванням пружно-пластичних властивостей в динаміці контактної взаємодії інструменту з заготівлею і реологічних особливостей парціальної системи «інструмент». Експериментальні дослідження вібропереміщень при обробці заготовки зі сталі 40Х підтвердили правильність теоретичної моделі і довели ефективність застосування різців з анізотропної демпфуючою державкою при чистовому точінні.

The aim of the work is to develop a scientifically sound way to increase the efficiency of finishing work due to dynamic stability, using anisotropic properties of a cutting tool. In this diploma project, a method is developed to increase the stability of the cutting process at the finishing point, based on the use of anisotropic properties of plastically deformed structural steel and the phenomena of dissipation of the oscillatory wave in the transition of the section between the tool-straightened plates by the text. On the basis of the studied physical anisotropic properties of steel rolling, a tool equipped with a multi-layer damping holder was created. A generalized mathematical model of the cutting process is proposed, which allows us to describe the process taking into account the elastic-plastic properties in the dynamics of the contact interaction of the tool with the workpiece and the rheological features of the partial system "tool". Experimental studies of vibro displacements in the treatment of 40X steel billets confirmed the correctness of the theoretical model and proved the effectiveness of the use of incisors with anisotropic damping styrofoam at the finishing point.
Керівник: Подоляк Олег Степанович, кандидат технічних наук, доцент кафедри машинобудування, транспорту і зварювання
Keywords: SOCIAL SCIENCES; токарський верстат; різець; державка; технологічна система; пластичні деформації; змушені коливання; шорсткість; математичне моделювання; віброгасник; динамічна стабільність процесу різання; lathe; cutter; holder; technological system; plastic deformations; forced oscillations; mathematical modeling; vibration duster; dynamic stability of cutting process