Засоби вербалізації концепту LOVE в сучасній англомовній ліриці - Боровик, Анна Сергіївна; Borovyk, A. S. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Концепт LOVE/ЛЮБОВ у сучасній лінгвістиці розглядається не лише як одиниця мови, а як когнітивно-культурне утворення, що фіксує досвід, знання та цінності певної спільноти. Вивчення поняття любові в гуманітарних науках показало, що цей концепт із давніх часів був центральним у філософії, етиці, релігії та мистецтві. Міждисциплінарний підхід підтверджує універсальність концепту та пояснює його стійку актуальність у мовному й літературному просторі. Практичний аналіз вербалізації LOVE у сучасній американській англомовній ліриці дозволив окреслити три складові — понятійну, образну й ціннісну. Порівняння з українським словом «любов» виявило значну спільність у ядрових значеннях, однак англійська традиція частіше реалізує різноманітні відтінки через фразеологізми та сталі словосполучення. Аналіз сучасних текстів показав, що любов репрезентується як моральний і духовний орієнтир. Вона постає як позитивна сила, що здатна надихати, підтримувати й рятувати, але водночас може ставати джерелом страждання чи руйнівної пристрасті. Аналіз фразеологізмів показав, що в американській культурі домінує цінність романтичного ідеалу. Дослідження доводить, що концепт LOVE/ЛЮБОВ не лише зберігає свою універсальність і традиційність, а й постійно оновлюється, набуваючи нових смислів у залежності від соціально-культурного контексту. Він залишається однією з ключових категорій, яка формує уявлення про людське буття й визначає аксіологічні орієнтири сучасної людини.

The relevance of this study arises from the growing dominance ofdigital communication as a leading form of information exchange in both everydayand professional contexts. Within this environment, the phatic function of language undergoes transformation, adapting to new communicative norms and technological conditions. The analysis highlights the significance of communicative language functions – especially the phatic function, which ensures the establishment, maintenance, and smoothness of interpersonal contact. The study alsoexplores the related phenomena of carnivalization and small talk, which contribute toemotional connection, social cohesion, and the creation of an informal communicative atmosphere in virtual environments. The practical aspect of the research focuses on the analysis of real English-language online chats as natural environments of everyday communication. The findings show that chats clearly demonstrate the features of thephatic function, such as the desire to establish and sustain contact, the use of brief responses, greetings, rhetorical questions, and emotive signals. The study reveals that carnivalization manifests itself through role play, humor, and temporary suspension of social norms.Online chats reflect spontaneous and flexible communication, highlighting features such as small talk, carnivalization, and playful linguistic behavior. These elements contribute to thecreation of a friendly and informal online environment that supports interpersonal bonds.
Means of verbalizing the concept of LOVE in modern english-language lyrics
Керівник роботи: Шастало Віра Олександрівна, кандидат філологічних наук, доцент, кафедра англійської філології та методики викладання іноземної мови
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::Languages and linguistics::Linguistic subjects::Linguistics; англомовна лірика; засоби вербалізації; концепт; концепт любові; складові поняття любові; english-language lyrics; means of verbalization; concept; concept of love; components of the concept of love