Роль сфінголіпідів у порушенні обміну кардіоліпіну та функціонального стану клітин і тканин у процесі старіння - Стороженко, Галина Валеріївна; Storozhenko, G.V. (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2019)
Storozhenko G. V. Role of sphingolipids in disturbance the cardiolipin metabolism and the functional state of cells and tissues in aging. –Qualification scientific paper, manuscript. Thesis for a Candidate Degree in Biology: Specialty 03.00.13 – Physiology of human and animals. – V. N. Karazin Kharkiv National University of the Ministry of Education and Science of Ukraine, Kharkiv, 2019. In the present work the interrelations between cardiolipin (СL) and ceramide (CER) levels and functional state of the Wistar line rats’ tissues were investigated. It was shown that age-related or experimentally induced accumulation of CER is accompanied by a decrease in the level of CL in the heart, liver and brain of rats.
Role of sphingolipids in disturbance the cardiolipin metabolism and the functional state of cells and tissues in aging
У дисертаційній роботі встановлений взаємозв’язок між вмістом кардіоліпіну (КЛ), цераміду (ЦЕР) і фізіологічним станом тканин щурів лінії Вістар. Доведено, що вікове або експериментально індуковане накопичення ЦЕР супроводжується зниженням рівня КЛ в серці, печінці та мозку щурів. Так, встановлено зниження вмісту КЛ в серці та печінці 3-місячних щурів, при дії етанолу, збагачення насиченими жирними кислотами раціону, або внутрішньом’язовому введенні доксорубіцину. В той же час утримання щурів на калорійно-обмеженому раціоні, який попереджав накопичення ЦЕР з віком, запобігало зниженню рівня КЛ у серці, печінці та корі мозку 24-місячних щурів, зберігаючи вміст цього ліпіду на рівні 3-місячних тварин. Крім того, встановлено зниження вмісту КЛ при культивуванні клітин 3-місячних щурів у присутності екзогенних С2-, С16-, С18-церамідів, або препаратів які індукують накопичення ЦЕР – пальмітинової кислоти та доксорубіцину. Зменшення вмісту КЛ в гіпокампі 3-місячних щурів, викликане введенням С16-цераміду, супроводжувалось появою депресивно-подібних розладів поведінки щурів, подібних до спостережуваних у щурів старечого віку: зростанням тривожності, пригніченням локомоторної та дослідницької активності, ослаблення інстинктів догляду за собою.
Keywords: cardiolipin; phosphatidic acid; ceramide; sphingolipids; aging; hepatocytes; neocortex; heart; liver; behavior of rats; кардіоліпін; фосфатидна кислота; церамід; сфінголіпіди; старіння; гепатоцити; серце; печінка; поведінка щурів