Аналіз впливу освітніх факторів на результати ЗНО і НМТ в Україні - Овечко, Анастасія Сергіївна; Ovechko, A. S. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У роботі розглянуто вплив соціально-економічних, демографічних та освітніх чинників на регіональні відмінності результатів ЗНО та НМТ в Україні. Проаналізовано динаміку середніх балів за 2021–2024 роки та виявлено ключові тенденції у зміні освітніх показників. Проведено економетричний аналіз, що включає кореляційне дослідження, оцінку мультиколінеарності, побудову лінійних і поліноміальних регресій, PCA та кластеризацію регіонів. Застосовано методи машинного навчання для прогнозування результатів НМТ/ЗНО.

The thesis examines the impact of socio-economic, demographic, and educational factors on regional differences in ZNO and NMT performance across Ukraine. The study analyzes the dynamics of average scores for 2021–2024 and identifies key trends in educational outcomes. Econometric analysis was carried out, including correlation assessment, multicollinearity diagnostics, linear and polynomial regression models, PCA, and regional clustering. Machine learning methods were applied to forecast NMT/ZNO results.
Analysis of the influence of educational factors on ZNO and NMT results in Ukraine
Керівник: Петрoва Анжела Юріївна, кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри економічної кібернетики та прикладної економіки
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Business studies; SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education; ЗНО; НМТ; регресія; кореляція; PCA; кластеризація; соціально-економічні фактори; ZNO; NMT; regression; correlation; PCA; clustering; socio-economic factors