Історикиня Надія Олександрівна Білозерська (1838–1912): життєвий шлях та творча спадщина - Бороніна, Ангеліна Андріївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
У дипломній роботі представлені результати дослідження особливості інформаційного потенціалу життєвого шляху та творчої спадщини історикині Н. О. Білозерської (1838-1912). Нами були розглянуті та досліджені основні періоди життя дослідниці, її коло спілкування. Також були з’ясовані основні чинники, що впивали на специфіку її викладацької кар’єри та наукової діяльності. У межах дослідження також було створено базу даних творчого доробку Білозерської. Завдяки цій базі даних вдалося встановити основні періоди творчої активності дослідниці, переважаючі тип роботи та проблематика для кожного із них. Отже, у першому розділі досліджується специфіка основних періодів життя Н. О. Білозерської, визначаються основні внутрішні та зовнішні чинники, що впливають на становлення її особистості. У другому ж розділі окремо розглядаються особливості двох провідних напрямків її професійної діяльності: викладання та наука.

The thesis presents the results of the study of the peculiarities of the information potential of the life and creative heritage of the historian N. O. Bilozerska (1838-1912). We have reviewed and studied the main periods of the researcher's life and her social circle. We also found out the main factors that influenced the specifics of her teaching career and research activities. As part of the study, a database of Bilozerska's creative work was also created. Thanks to this database, it was possible to identify the main periods of the researcher's creative activity, the prevailing type of work and the issues for each of them. Thus, the first section examines the specifics of the main periods of N.O. Bilozerska's life identifies the main internal and external factors influencing the formation of her personality. The second section separately examines the peculiarities of the two leading areas of her professional activity: teaching and research.
Керівник: Іващенко Вікторія Юріївна, кандидат історичних наук, доцент кафедри історіографії, джерелознавства та археології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Pedgogical work; HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects; Білозерська Надія Олександрівна (1838–1912); дослідниця; домашня освіта; курси; переклад; виховання; база даних; Костомаров; Bilozerska Nadiya Oleksandrivna (1838-1912); researcher; home education; courses; translation; education; database; Kostomarov