Адміністративна відповідальність за порушення законодавства про банки і банківську діяльність - Надобко, С.В. (My University, 2016)
Дисертацію присвячено дослідженню адміністративної відповідальності за порушення законодавства про банки і банківську діяльність. У рамках дослідження розглядаються наукові підходи щодо визначення поняття і сутності адміністративної відповідальності, на основі яких утверджується думка про адміністративну відповідальність як один із засобів забезпечення адміністративно-правової охорони відносин у сфері банківської діяльності. Проаналізовано підстави та процесуальні конструкції притягнення фізичних осіб та банківських установ до адміністративної відповідальності за порушення законодавства про банки і банківську діяльність. Надано характеристику особливостей елементів складу адміністративних правопорушень, пов’язаних із порушеннями законодавства про банки і банківську діяльність, класифіковано види підстав адміністративної відповідальності банків. Розглянуто структуру та особливості проваджень щодо притягнення до адміністративної відповідальності фізичних осіб та банків. Запропоновано авторські підходи щодо видової належності окремих заходів впливу Національним банком України до заходів адміністративної відповідальності. Окрему увагу приділено критеріям адекватності застосування Національним банком України заходів впливу за порушення законодавства про банки і банківську діяльність.
Administrative responsibility for violating the law on banks and banking activities
Административная ответственность за нарушения законодательства о банках и банковской деятельности
Keywords: адміністративна відповідальність; банківська діяльність; законодавство про банки і банківську діяльність; адміністративні правопорушення; заходи впливу Національного банку України