Фізичні властивості вибраних астероїдних сімейств - Грицутенко, Ганна Сергіївна; Hrytsutenko, H. S. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Під час написання дипломної роботи було проведено огляд літератури щодо сімейств астероїдів, описано їх динамічні характеристики та процеси вивітрювання, які діють на поверхні астероїдів, що входять до сімейств. Сформовано загальний масив даних з основних фізичних властивостей для 329 астероїдів, що входять до трьох сімейств Веста, Флора та Феміда (власні орбітальні елементи, абсолютні зоряні величини, спектри низької роздільної здатності, діаметри та альбедо), використовуючи дані Міжнародної бази PDS та каталогу Gaia EDR3. Обчислено нахили спектрів у видимій та ближній інфрачервоній ділянках для цих астероїдів та проведено аналіз поводження нахилів в залежності від відстані до Сонця. Аналіз показав, що існує залежність між нахилом спектру та відстанню до Сонця, що можливо пов’язано з дією сонячного випромінювання на поверхні астероїдів досліджуваних сімейств. У сімейства Вести виявлено найбільші зміни у нахилі спектра у видимому та інфрачервоному діапазонах, що може свідчити про сильнішу дію сонячного випромінювання на поверхню, багату піроксеновими мінералами.

During the writing of the thesis, a review of the literature on asteroid families was conducted, their dynamic characteristics and weathering processes acting on the surface of the asteroids included in the families were described. A general dataset of basic physical properties for 329 asteroids belonging to the three families of Vesta, Flora, and Themis (proper orbital elements, absolute magnitudes, low-resolution spectra, diameters, and albedo) was generated using data from the International PDS database and the Gaia EDR3 catalog. The slopes of the spectra in the visible and near-infrared regions for these asteroids were calculated and the behavior of the slopes depending on the distance to the Sun was analyzed. The analysis showed that there is a dependence between the slope of the spectrum and the distance to the Sun, which is possibly related to the effect of solar radiation on the surface of the asteroids of the studied families. The largest changes in the slope of the spectrum in the visible and infrared ranges were found in the Vesta family, which may indicate a stronger effect of solar radiation on a surface rich in pyroxene minerals.
Physical properties of selected asteroid families
Науковий керiвник: Шевченко Василь Григорович, доктор фізико-математичних, професор кафедри астрономії та космічної інформатики
Keywords: NATURAL SCIENCES::Physics::Astronomy and astrophysics; сімейства астероїдів; абсолютна зоряна величина; власні елементи орбіти; спектральний нахил; families of asteroids; absolute magnitude; proper elements of the orbit; spectral inclination