Рим и Великая Армения в конце 50-40-х гг. I в. до н.э. - Литовченко, С.Д. (Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2003)
Стаття присвячена відношенням між Великою Вірменією та Римом наприкінці 50–40_х рр. І ст. до н. е. Після поразки римських військ у битві при Каррах вірменський цар Артавазд ІІ був змушений підкоритися парфянам. Більшість вчених вважали, що Артавазд II брав активну участь у антиримських діях Парфії. Однак, як показав аналіз джерел, цар Великої Вірменії відмовився від підтримки парфянських вторгнень до римських володінь в Азії в кінці 50–40_х рр. І ст. до н. е. Римляни вже з 50-го р. І ст. до н. е. не вважали Вірменське царство ворогуючою державою. У 40-х рр. Артавазд ІІ зміг відновити дружні відносини з Римом, що підтверджує гипотезу про проримську орієнтацію вірменського царя.
Keywords: Рим; Великая Армения; 50-40-е гг. I в. до н.э.; Артавазд ІІ; Парфия; Армянское царство