Роль вітаміну А у формуванні імунного статусу тварин із фіброзом - Патріча, Олена Василівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Метою роботи було дослідження впливу вітаміну А на фагоцитарну активність нейтрофілів при експериментальному моделюванні фіброзу печінки. Фіброз печінки є важливою проблемою сучасності, оскільки незважаючи на обширну кількість досліджень на цю тему, ефективних методів лікування даної хвороби існує недостатньо. В рамках роботи досліджено взаємозв’язок між вітаміном А та клітинною ланкою імунної систетеми на тлі Cu- та СCl4-індукованого фіброзу печінки. Показано, що формування мідь-індукованого фіброзу печінки супроводжувалося збільшенням інтенсивності та ефективності фагоцитозу. Прийом вітаміну А не впливав на показники активності клітинної ланки імунної системи на тлі лише мідь-індукованого фіброзу. При введенні вітаміну А тваринам, які отримували 2 рази трикратно розчин CuSO4 та один раз розчин CCl4, спостерігали збільшення кількості нейтрофілів, які приймають участь у фагоцитозі. При цьому активність фагоцитозу та бактерицидна активність нейтрофілів залишалась на контрольному рівні. Результати роботи показують взаємозв’язок між активністю нейтрофілів та розвитком фіброгенного процесу, натомість реакція імунної системи організму на введення вітамін А в умовах індукованого фіброзу потребує подальших досліджень. Роботу виконано на базі Науково-дослідного інституту біології Харківського національного університету імені В.Н. Каразіна.

The aim of the work was to study the effect of vitamin A on the phagocytic activity of neutrophils in experimental modeling of liver fibrosis. Liver fibrosis is an important problem of our time, because despite the extensive amount of research on this topic, there are not enough effective methods of treating this disease. The work investigated the relationship between vitamin A and the cellular component of the immune system in the context of Cu- and CCl4-induced liver fibrosis. It was shown that the formation of copper-induced liver fibrosis was accompanied by an increase in the intensity and efficiency of phagocytosis. Vitamin A administration did not affect the activity of the cellular component of the immune system against the background of copper-induced fibrosis alone. When vitamin A was administered to animals that received 2 times three times a CuSO4 solution and once a CCl4 solution, an increase in the number of neutrophils participating in phagocytosis was observed. At the same time, the phagocytosis activity and bactericidal activity of neutrophils remained at the control level. The results of the work show a relationship between neutrophil activity and the development of the fibrogenic process, however, the response of the body's immune system to the administration of vitamin A in conditions of induced fibrosis requires further research. The work was carried out at the Research Institute of Biology of the V.N. Karazin Kharkiv National University.
The role of vitamin А in the formation of the immune status of animals with fibrosis
Науковий керівник: Ковальова Марина Костянтинівна, кандидат біологічних наук, доцент кафедри молекулярної біологія та біотехнології
Keywords: NATURAL SCIENCES::Biology::Cell and molecular biology; фіброз; печінка; ретинол; вітамін А; нейтрофіли; fibrosis; liver; retinol; vitamin A; neutrophils