Історія міжнародних відносин : методичні рекомендації до вивчення дисципліни (для здобувачів першого (бакалаврського) рівня вищої освіти спеціальності 291 «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії» освітньої програми «Міжнародні відносини та регіональні студії» [Електронний ресурс] - Лиман, Сергій Іванович; Lyman, Serhii (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Методичні рекомендації до вивчення дисципліни розроблено для студентів Навчально-наукового інституту «Каразінський інститут міжнародних відносин та туристичного бізнесу» за спеціальністю «Міжнародні відносини». Видання містить програму, інструктивно-методичні матеріали до семінарських занять, завдання для самостійної роботи, перелік екзаменаційних питань тощо. Матеріали навчально-методичного комплексу мають допомогти студентам під час вивчення основних тенденцій та проблем історії й еволюції міжнародних відносин від давними до 1945 р., особливостей формування міжнародних відносин як системи, що має свої власні закони, завдання, еволюцію. Для студентів вищих навчальних закладів спеціальності 291 «Міжнародні відносини, суспільні комунікації та регіональні студії».

Methodological recommendations for studying the discipline were developed for students of the Karazin Institute of International Relations and Tourism Business with a major in International Relations. The publication contains a program, instructional and methodological materials for seminar classes, tasks for independent work, a list of exam questions, etc. The materials of the educational and methodological complex should help students in studying the main trends and problems of the history and evolution of international relations from ancient times to 1945, the features of the formation of international relations as a system that has its own laws, tasks, and evolution. For students of higher educational institutions, specialty 291 "International relations, public communications and regional studies".
History of international relations: methodological recommendations for studying the discipline (for applicants of the first (bachelor's) level of higher education, specialty 291 "International relations, public communications and regional studies" of the educational program "International relations and regional studies" [Electronic resource]
Електронне навчальне видання комбінованого використання. Можна використовувати в локальному та мережному режимі. В авторській редакції
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Education::Subject didactics; SOCIAL SCIENCES::Other social sciences; історія; міжнародні відносини; дипломатія; міжнародні системи; національні інтереси; history; іnternational relations; diplomacy; international systems; national interest