Магічні способи лікування дітей на Слобожанщині (на матеріалах польових досліджень) - Ганус, Дз.М. (My University, 2016)
«У статті на основі польових етнографічних матеріалів охарактеризовано особливості народної педіатрії населення Слобожанщини. Розглянуто основні причини виникнення найпоширеніших дитячих хвороб. Описано методи лікування безсоння, «уроків», переляку та епілепсії. Виявлено, що здебільшого магічна складова «лікування» була спрямована на «вигнання» хвороби з тіла немовляти та відправлення її в потойбічний світ. В статье на основе полевых этнографических материалов охарактеризованы особенности народной педиатрии населения Слобожанщины. Рассмотрены основные причины возникновения распространенных детских болезней. Описаны методы лечения бессонницы, «сглаза», испуга и эпилепсии. Выявлено, что в основном магическая составляющая «лечения» была направлена на «изгнание» болезни из тела младенца и отправки в потусторонний мир. The paper describes features of folk pediatrics of Slobozhanshchyna population on the basis of field ethnographic materials. Main causes of the most common childhood diseases are considered. Methods for treatment of insomnia, «the evil eye», fear and epilepsy are examined. It is found out that magical part of «treatment» was mostly aimed at the «expulsion» of the disease from the body of the baby and sending it to another world».
Keywords: народна педіатрія; народні методи лікування; Слобожанщина; замовляння; знахарка; народная педиатрия; народные методы лечения; Слобожанщина; заговоры; знахарка; folk pediatrics; folk ways of treatment; Slobozhanshchyna; charms; healer