Психологічні особливості взаємозв’язку емпатії і рефлексії в професійній діяльності психолога - Краснопольська, Аліса Андріївна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єкт дослідження: професійна діяльність психолога. Предмет дослідження: взаємозв’язок емпатії та рефлексії у професійній діяльності психолога. Мета дослідження: виявити психологічні особливості взаємозв’язку емпатії та рефлексії у професійній діяльності психолога. Завдання дослідження: проаналізувати теоретичні підходи до вивчення емпатії та рефлексії; дослідити рівень розвитку емпатії та рефлексії у практикуючих психологів; виявити взаємозв’язок між рівнем емпатії та рівнем рефлексії; розробити практичні рекомендації щодо вдосконалення професійної підготовки психологів. Практична значущість дослідження: результати можуть бути використані для вдосконалення професійної підготовки та підвищення кваліфікації психологів, а також у розробці програм розвитку емпатії та рефлексивних здібностей у фахівців психологічної сфери.

The purpose of the study is to identify the psychological characteristics of the relationship between empathy and reflection in the professional activity of psychologists. The object of the study is the professional activity of psychologists. The subject of the study is the relationship between empathy and reflection in professional practice. Objectives of the study: to analyze theoretical approaches to the study of empathy and reflection; to investigate the levels of empathy and reflection among practicing psychologists; to identify the relationship between the level of empathy and the level of reflection; to develop practical recommendations for improving the professional training of psychologists. Practical significance of the study: the findings can be used to enhance the professional education and continuing training of psychologists, as well as to develop programs aimed at fostering empathy and reflective skills in psychological practice.
Керівник: Сапєльнікова Тетяна Станіславівна, кандидат психологічних наук, доцент, доцент кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; емпатія; рефлексія; психологи; empathy; reflection; psychologists