Розвиток залізничного транспорту в Харківській губернії (друга половина XIX – початок XX ст.) - Барабаш, Артем (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Наукова новизна дослідження полягає в комплексному регіональному аналізі розвитку залізничного транспорту Харківської губернії в другій половині XIX – на початку XX ст., що вперше здійснений з урахуванням широкого кола джерел, включаючи статистику, мемуаристику та періодику того часу. Уперше систематизовано етапи будівництва залізничної інфраструктури саме в межах Харківщини, виділено специфіку поєднання державної та приватної ініціативи в реалізації транспортних проєктів, а також здійснено порівняльний аналіз із розвитком залізниць в інших регіонах Російської імперії та окремих європейських країнах. Крім того, в дослідженні вперше комплексно розглянуто соціальні наслідки залізничного будівництва для мешканців губернії, а також уточнено участь харківських залізниць у стратегічних військових та політичних процесах на зламі століть. Практичне значення роботи полягає у тому, що результати цього дослідження можуть бути використані в навчальному процесі, музейній справі, розробці краєзнавчих та туристичних проєктів, присвячених історії залізничного транспорту, а також в інфраструктурних проєктах.
Науковий керівник: Єремєєв Павло Вікторович, кандидат історичних наук, доцент кафедри історії Східної Європи
Keywords: HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; залізнична мережа Харківщини; railway network of Kharkiv region; історія Харківської губернії; history of Kharkiv province; модернізація Харківської губернії; modernization of the Kharkiv province; залізничний транспорт; railway transport