Удосконалення стратегічних підходів до управління залученням та утриманням споживачів у Conzia GmbH - Сінгх, Валерія Харджіндерівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Метою дослідження слугує формування та обґрунтування стратегічних підходів до управління залученням та утриманням споживачів та підтримки їхньої лояльності в агентстві Conzia GmbH, враховуючи сучасні тренди електронної комерції. Об’єктом дослідження є система управління залученням та утриманням клієнтів в агентстві повного циклу в сфері електронної комерції Conzia GmbH. Предметом дослідження виступають стратегічні заходи та інструменти управління залученням та утриманням клієнтів у сучасному цифровому середовищі. Під час проведення дослідження застосовувалися наступні наукові методи дослідження: статистичний аналіз, порівняльний аналіз, аналіз літературних джерел, а також узагальнення та систематизація.
Керівник кваліфікаційної роботи: Тернова Ірина Анатоліївна, кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки і менеджменту
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Business studies; управління поведінкою споживачів; consumer behavior management; цифрове середовище; digital environment; діджиталізація; digitalization; ринок електронної комерції; e-commerce market