Стратегія регулювання експресії коінгібуючих рецепторів імунних клітин при різних стадіях онкогенеза - Олейніков, Михайло Сергійович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Актуальність роботи пов’язана із тим, що вірусна інфекція COVID-19 з гострим та безсимптомним перебігом може результуватись стійкими порушеннями імунної резистентності організму, а також пошкодженням багатьох органів та тканин, що у поєднанні с персистенцією вірусу у організмі може спричинити виникнення онкопатологій через мутагенне навантаження. Індукція малегнізації після COVID-19 відбувається через мутагенну дію вірусу Sars-CoV-2 що, у свою чергу, приводить до високого ризику летальності. Беручі до уваги нещодавну пандемію COVID-19, дана проблема набула значної поширеності. Для створення біотехнологічних: імунологічних препаратів і розробки методів лікування, в онкології, необхідно розуміти клітинні та молекулярні механізми імунного дисбалансу при патологічних станах, розкриваючи механізми контрольних імунних точок, на які можна впливати в рамках більш ефективного лікування. Тому доцільно ретельно досліджувати індивідуальні механізми порушень імунної резистентності для розробки стратегії персоніфікованого лікування, усуваючи дію механізмів, що порушують імунну відповідь, дозволяючи таким чином імунній системі організму ефективно ліквідувати малегнізовані клітини. Метою роботи є виявлення порушення імунологічних показників у пацієнтів з коморбідним перебігом різних стадій аденокарциноми шлунку та симптомокомплексу постковідного синдрому для вибору персоніфікованої неоадьювантної терапії.
Науковий керівник: Клімова Олена Михайлівна, доктор біологічних наук, професор кафедри молекулярної біологія та біотехнології
Keywords: NATURAL SCIENCES::Biology::Cell and molecular biology; молекулярні механізми імунного дисбалансу; постковідний синдром; коморбідний перебіг раку та симптомокомплексу постковідного синдрому; SARS-CoV-2