Управління ланцюгами постачань у малому та середньому бізнесі - Перкін, Віталій Ігорович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У кваліфікаційній магістерській роботі досліджено особливості управління ланцюгами постачань у малому та середньому бізнесі. Розкрито зміст і структуру ланцюгів постачань, проаналізовано сучасні підходи до оптимізації логістичних процесів та цифровізації МСБ. На основі статистичних даних виконано оцінку динаміки розвитку МСБ в Україні та ключових логістичних показників, побудовано відповідні графічні моделі. Визначено основні проблеми та ризики у функціонуванні ланцюгів постачань, серед яких обмежені ресурси, залежність від окремих постачальників і низький рівень цифрової інтеграції. Запропоновано дві системно-динамічні моделі для оцінки впливу керованих параметрів на ефективність ЛП та наслідків впровадження VMI-стратегії управління ЛП. Надано практичні рекомендації щодо підвищення ефективності та стійкості ланцюгів постачань.

The Master's thesis investigates the features of supply chain management in small and medium-sized enterprises (SMEs). The study outlines the essence and structure of supply chains, analyzes modern approaches to optimizing logistics processes, and highlights the role of digitalization in SMEs operations. Based on statistical data, the thesis evaluates the dynamics of SME development in Ukraine and key logistics indicators, supported by graphical models. The main challenges and risks in supply chain functioning are identified, including limited resources, supplier dependence, and low levels of digital integration. Two system-dynamic models are proposed to assess the impact of controlled parameters on the efficiency of the LP and the consequences of implementing the VMI LP management strategy. Practical recommendations for improving the efficiency and resilience of SME supply chains are proposed.
Науковий керівник: Біткова Тетяна Вікторівна, кандидат економічних наук, доцент кафедри економічної кібернетики та прикладної економіки
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Business studies; ланцюги постачань; малий та середній бізнес; ЛП KPIs; системна динаміка; VMI-стратегія управління ЛП; supply chains management; small and medium-sized enterprises; SC KPIs; system dynamics; VMI-strategy