Моніторинг довкілля - Крайнюков, Олексій Миколайович (Харків : Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2009)
У навчальному посібнику висвітлено необхідність створення та етапи удосконалення систе-ми моніторингу довкілля, наведено класифікацію видів забруднення навколишнього природного середовища та методи оцінювання екологічних ситуацій. Розкрито мету, завдання та принципи функціонування державної системи моніторингу навколишнього природного середовища в Ук-раїні, висвітлено сучасний стан та перспективи її розвитку. Розглянуто ієрархічні рівні та класи-фікацію системи моніторингу за видами її функціонування. Здійснено аналіз основних законода-вчих та нормативних документів, що використовуються для організації та проведення монітори-нгу. Наведено відомості щодо об’єктів моніторингу різних компонентів навколишнього середо-вища, перелік та функції суб’єктів моніторингу. Розглянуто питання щодо методичного, метро-логічного, технічного, програмного, організаційного та наукового забезпечення функціонування системи державного моніторингу. Наведено основні відомості щодо систем екологічного мене-джменту та екологічного аудиту, як механізму управління екологічною безпекою.
Keywords: Research Subject Categories::NATURAL SCIENCES::Earth sciences::Other earth sciences