Предиктори та виміри соціальної близькості - Зімовін, Олексій Іванович; Zimovin, Oleksii (My University, 2019)
У статті представлено результати дослідження предикторів та вимірів соціальної близькості. Соціальна близькість розглядається як базовий вимір психіки людини, який відображається у розумінні, довірі до іншого та сприйнятті його переконань. Визначено, що предиктори соціальної близькості пов’язані з ідеалом особистості – сприймана відповідність інших ідеалу суб’єкта та сприймана відповідність самого суб’єкта ідеалу. В обговоренні результатів ідеал інтерпретується як мета-чинник соціальної близькості, тобто динамічне узагальнення, в якому усвідомлюється інтерес особистості до самої себе, інших людей, світу. Описано соціально-психологічний феномен парадоксу толерантності – збільшення толерантності до інших соціальних груп призводить до збільшення соціальної дистанції до власної групи. Виявлено два базових виміри соціальної близькості: поінформованість-невідомість та подібність-інакшість. Суб’єкти сприймають осіб, про яких вони мають інформацію, та подібних до себе як соціально близьких.
Predictors and Dimensions of Social Proximity
Keywords: Research Subject Categories::SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; соціальна близькість; соціальна дистанція; досягнення взаєморозуміння; ідеал особистості; виміри соціальної близькості; предиктори соціальної близькості