Удосконалення системи менеджменту на основі принципів клієнтоорієнтованості - Несвітайло, Аліса Олександрівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Метою кваліфікаційної роботи є обґрунтування теоретичних та практичних аспектів системи менеджменту, а також розробка рекомендацій щодо її удосконалення на основі принципів клієнтоорієнтованості. Об’єктом дослідження виступає система менеджменту бренду «PROVG». Предметом дослідження є сукупність теоретичних принципів, практичних методів та інструментів системи менеджменту на основі принципів клієнтоорієнтованості.
Improving the management system based on customer-centric principles
Керівник кваліфікаційної роботи: Тернова Ірина Анатоліївна, кандидат економічних наук, доцент кафедри економіки і менеджменту
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Business studies; клієнтоорієнтованість; customer orientation; менеджмент; management; ринкова орієнтація; market orientation; маркетингова орієнтація компанії; marketing orientation of the company