Застосування теорії ігор захисту комп'ютерних систем - Білюк, Анна Олександрівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Метою дипломної роботи є дослідження впливу на застосування теорії ігор в захисті комп’ютерних систем, теоретичних методів ігрових застосувань в кібербезпеці, зокрема безпеці фізичного рівня, самоорганізованій безпеці мережі, виявленню та запобіганню вторгненням, збереженню конфіденційності та анонімності, економіці кібербезпеки та безпеці хмарних обчислень. Об’єктом дослідження дипломної роботи є визначення гри та рівноваги Неша, зв'язок між теорією ігор та кібербезпекою, основні аспекти теорії ігор, включаючи визначення та типологію ігор. Методи дослідження: аналіз теоретичних підходів до гри та рівноваги Неша, їх застосування в контексті кібербезпеки та виявлення можливого зв'язку між ними, розгляд основної концепції теорії ігор, їх визначення та принципи, дослідження типології ігор, що дозволяє класифікувати їх за різними критеріями, такими як кількість учасників, характер взаємодії та стратегічні елементи. Результатами проведеної роботи є знаходження впливу теорії ігор у різних сферах життя, та приведення прикладів застосування, можливості поєднання теорії ігор і криптографії, а також майбутні напрямки досліджень у цій області.

The aim of this diploma thesis is to investigate the impact of game theory in the protection of computer systems, theoretical methods of game-based applications in cybersecurity, including physical security, self-organized network security, intrusion detection and prevention, confidentiality and anonymity preservation, cybersecurity economics, and cloud security. The subject matter is the definition of game and Nash equilibrium, the connection between game theory and cybersecurity, the fundamental aspects of game theory, including the definition and typology of games. The research methods include analyzing theoretical approaches to games and Nash equilibrium, their application in the context of cybersecurity and exploring the main concepts of game theory, their definitions, principles, and studying the typology of games that allows classifying them based on different criteria, such as the number of participants, interaction nature, and strategic elements. The results of the conducted work include finding the influence of game theory in various spheres of life, providing examples of application, possibilities of combining game theory and cryptography, and future research directions in this field.
Керівник роботи: Нарєжній Олексій Павлович, кандидат технічних наук, доцент кафедри безпеки інформаційних систем, мереж і технологій Навчально-наукового інституту комп’ютерних наук та штучного інтелекту
Keywords: TECHNOLOGY::Information technology; теорія ігор; кібербезпека; рівновага Неша; конфіденційність; виявлення вторгнення; самоорганізована безпека мережі; безпека фізичного рівня; анонімність; застосування теорії ігор у захисті комп'ютерних систем; майбутні напрямки досліджень; криптографія; хмарні обчислення; економіка кібербезпеки; cybersecurity; game theory; intrusion detection; self-organized network security; physical security; Nash equilibrium; cryptography; cloud computing; cybersecurity economics; anonymity; confidentiality; application of game theory in computer systems protection; future research directions