Прагматика мовних засобів на позначення дитини в зовнішньому асиметричному спілкуванні (за автобіографічними повістями М. Стельмаха) - Коротич, К.В. (Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2011)
У статті схарактеризовано прагматичні особливості номенів на позначення дитини в зовнішній асиметричній комунікації. Ці мовні засоби проаналізовано за ставленням номінатора до називаної людини, їх функціями, тендерними особливостями та его-станами співрозмовників, участю в комунікативних тактиках, оцінкою, ознаками, покладеними у внутрішню форму слова, та актуалізацією відповідних концептів народної мовної картини світу.
Коротич Катерина Володимирівна, кандидат філологічних наук, старший викладач кафедри української мови Харківського національного університету імені В. Н. Каразіна
Keywords: асиметрична комунікація; комунікативна тактика; прагматика; номен; внутрішня форма слова; оцінка; сема; его-стан