Психологічні особливості батьківських установок у студентської молоді - Май, Олександра Володимирівна (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Об’єкт дослідження — батьківські установки студентської молоді. Предмет дослідження — психологічні особливості формування, змісту та прояву батьківських установок у студентів. Мета дослідження — виявити та проаналізувати психологічні особливості батьківських установок у студентської молоді та визначити чинники, що впливають на їх формування. Завдання дослідження: 1. Проаналізувати теоретичні підходи до вивчення феномену батьківських установок у психологічній науці. 2. Визначити психологічні чинники, що зумовлюють формування батьківських установок у молодому віці. 3. Провести емпіричне дослідження особливостей батьківських установок у студентів. 4. Визначити відмінності батьківських установок залежно від статі, сімейного досвіду та рівня емоційної зрілості. 5. Розробити психологічні рекомендації або програму формування усвідомленого ставлення до майбутнього батьківства. Практичне значення дослідження полягає в можливості використання отриманих результатів у роботі практичних психологів, кураторів академічних груп і сімейних консультантів для профілактики неусвідомлених або деструктивних моделей батьківства, а також у розробці тренінгових програм для студентської молоді.

The object of the study is the parental attitudes of students. The subject of the study is the psychological characteristics of the formation, content, and manifestation of parental attitudes in students. The purpose of the study is to identify and analyze the psychological characteristics of parental attitudes among students and to determine the factors influencing their formation. Research tasks: 1. To analyze theoretical approaches to studying the phenomenon of parental attitudes in psychological science. 2. To identify psychological factors that determine the formation of parental attitudes at a young age. 3. To conduct an empirical study of the characteristics of parental attitudes among students. 4. To identify differences in parental attitudes depending on gender, family experience, and the level of emotional maturity. 5. To develop psychological recommendations or a program for fostering a conscious attitude toward future parenthood. The practical significance of the study lies in the possibility of using the obtained results in the work of practical psychologists, academic group curators, and family counselors to prevent unconscious or destructive models of parenthood, as well as in the development of training programs for students.
Керівник: Приходько Дмитро Петрович, кандидат психологічних наук, доцент, доцент кафедри практичної психології та інноваційних оздоровчих технологій
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; батьківські установки; молодь; студети; parental attitudes; youth; students