Патогенетична та прогностична роль біомаркерів системного запалення і неспецифічного захисту в розвитку та перебігу гастроезофагеальної рефлюксної хвороби у хворих молодого віку з автоімунним тиреоїдитом - Пасієшвілі, Тамара Мерабівна; Pasiieshvili, Tamara M. (Харків: Харківський національний університет імені В.Н. Каразіна, 2021)
The aim of the thesis is to optimize early diagnosis and improve the efficiency of predicting the clinical course of GERD in comorbidity with AIT based on the identification of pathogenetic biomarkers of systemic autoimmune inflammation, indicators and modulators of oxidative stress, components of the antioxidant defense system, vegetative and psycho-emotional state in young people. The thesis presents a theoretical substantiation and solution of an urgent problem of modern medicine - determination of the features of the combined course of gastroesophageal reflux disease and autoimmune thyroiditis in young people, based on a comprehensive assessment of disorders from the immune status, indicators of the antioxidant system, autoimmune changes and pathomorphological manifestations.
Pathogenetic and prognostic role of biomarkers of systemic inflammation and nonspecific protection in the development and course of gastroesophageal reflux disease in young patients with autoimmune thyroiditis
У дисертаційній роботі представлено теоретичне обґрунтування та вирішення актуальної проблеми сучасної медицини – визначення особливостей поєднаного перебігу гастроезофагеальної рефлюксної хвороби та автоімунного тиреоїдиту у осіб молодого віку, на підставі комплексної оцінки порушень з боку імунного статусу, показників антиоксидантної системи, автоімунних змін та патоморфологічних проявів. На підставі визначення патогенетичної ролі біомаркерів системного запалення, активності антиоксидантних ензимів та факторів, що модулюють оксидативний стрес, розроблено концептуальні заходи, спрямовані на удосконалення ранньої діагностики та прогнозування перебігу гастроезофагеальної рефлюксної хвороби у поєднанні з автоімунним тиреоїдитом у осіб молодого віку. Доведена роль вегетативної нервової системи, особистісної та ситуативної тривожності на перебіг захворювань та формування стадії ремісії. Встановлено найбільш прогностично значимі чинники поєднаного перебігу гастроезофагеальної рефлюксної хвороби та автоімунного тиреоїдиту.
Keywords: гастроезофагеальна рефлюксна хвороба; автоімунний тиреоїдит; біомаркери; оксидантний стрес; запалення; антиоксидантна система; прогностична модель; gastroesophageal reflux disease; autoimmune thyroiditis; biomarkers; oxidative stress; inflammation; antioxidant system; prognostic model