Геологічна будова нафтоконденсатних родовищ Солохівсько-Диканського валу (Полтавська область) - Коновалов, Кирило Володимирович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Солохівсько-Диканський вал є одним з найбільш нафтогазонасичених структурно-тектонічних елементів центральної частини Дніпровсько-Донецької западини, в межах якого зосереджено низку високопродуктивних родовищ, зокрема Солохівське, Західно-Солохівське, Опішнянське та Матвіївське. За результатами аналізу хімічного складу підземних вод з 52 свердловин встановлено, що вміст йоду, бору, амонію і брому зростає з глибиною, особливо у межах нижньовізейських відкладів. Зафіксовано локальні гідрогеохімічні аномалії, які можуть бути пов’язані з нафтогазонасиченими об’єктами. Визначено, що найвищі значення мінералізації, а також концентрацій I⁻ і B спостерігаються в районах, розташованих поблизу Бакейського соляного штоку, що свідчить про зв’язок цих показників із глибинною гідродинамікою та підняттям глибинних флюїдів. Обґрунтовано, що використання мікрокомпонентного аналізу пластових вод може значно підвищити ефективність прогнозу залишкових і дрібних покладів вуглеводнів. Найбільш перспективними зонами для подальших пошуковорозвідувальних робіт є ділянки з гідрогеохімічними аномаліями в межах Опішнянського та нижньої частини Солохівського родовищ. Розроблено уніфіковану модель гідрогеохімічного контролю нафтогазонасиченості для башкирських і візейських відкладів, яка може бути впроваджена при проектуванні нових свердловин і вдосконаленні системи розробки діючих родовищ.
Керівник: Сухов Валерій Васильович, кандидат геологічних наук, доцент кафедри фундаментальної і прикладної геології
Keywords: NATURAL SCIENCES::Earth sciences::Endogenous earth sciences::Solid earth geology and petrology; нафтоконденсатні родовища; гідрогеохімічні дані з родовищ; поклади вуглеводнів; Солохівсько-Диканський вал