Зв'язок соціального інтелекту та емоційного вигорання у студентів різних курсів - Тютюнник, А. С. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Дане дослідження присвячене аналізу зв'язку соціального інтелекту та емоційного вигорання у студентів різних курсів. Теоретичний аналіз дозволив встановити, що соціальний інтелект є важливою особистісною характеристикою людини, яка сприяє ефективній взаємодії з оточуючими та адаптації в соціальному середовищі. Дана здатність забезпечує можливість краще розуміти як власні емоції та поведінку, так і емоційні стани інших людей. Соціальний інтелект може виступати потенційним захисним чинником від емоційного вигорання. У свою чергу емоційне вигорання є комплексним явищем, що включає у себе емоційне виснаження, деперсоналізацію та знецінення особистих досягнень. В процесі емпіричного дослідження було встановлено, що студенти 5-6 курсів демонструють вище емоційне вигорання, незважаючи на вищий рівень соціального інтелекту. Було виявлено наявність негативного зв’язку між соціальним інтелектом та емоційним вигоранням, що частково підтверджує висунуту гіпотезу. Також було виявлено негативний зв'язок соціального інтелекту з рівнем сприйнятого стресу, а також позитивний – між стресом та вигоранням. Таким чином, висунута гіпотеза підтверджується частково: соціальний інтелект може знижувати ризик емоційного вигорання, проте у студентів 5-6 курсів існують інші фактори, що також впливають на розвиток вигорання.

This study is devoted to analyzing the relationship between social intelligence and emotional burnout among students of different academic years. The theoretical analysis established that social intelligence is an important personal characteristic that facilitates effective interaction with others and adaptation within the social environment. This ability provides a better understanding of one's own emotions and behavior, as well as the emotional states of others. Social intelligence may serve as a potential protective factor against emotional burnout. Emotional burnout, in turn, is a complex phenomenon that includes emotional exhaustion, depersonalization, and a reduced sense of personal accomplishment. The empirical research revealed that 5th-6th year students demonstrate higher levels of emotional burnout despite having a higher level of social intelligence. A negative correlation between social intelligence and emotional burnout was identified, which partially confirms the proposed hypothesis. Additionally, a negative correlation was found between social intelligence and perceived stress, and a positive correlation between stress and burnout. Thus, the hypothesis is partially confirmed: social intelligence may reduce the risk of emotional burnout, but other factors also influence the development of burnout in 5th-6th year students.
The Relationship Between Social Intelligence and Emotional Burnout Among Students of Different Years
Керівник роботи: Скворчевська Євгенія Леонідівна, кандидат психологічних наук, доцент кафедри прикладної психології
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Social sciences::Psychology; студенти; емоційне вигорання; соціальний інтелект; сприйнятий стрес; соціальні навички; освітнє навантаження; emotional burnout; social intelligence; perceived stress; perceived stress; social skills; academic workload