Біометрична система ідентифікації за відбитками пальців - Юрченко, В. А. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Мета роботи: визначення особливостей біометричної ідентифікації за відбитками пальців, розробка та тестування власної системи. Методи дослідження і апаратура: Для досягнення мети дослідження та виконання поставлених завдань було застосовано наступні методи дослідження: - теоретичні (аналіз, порівняння, узагальнення та систематизація інформації з наукової літератури); - - ПК з необхідним програмним забезпеченням; Сканер відбитків пальців. Результати роботи та їх новизна: В ході дослідження було встановлено, що використання біометричної системи ідентифікації на основі відбитків пальців є ефективним методом розпізнавання особи. Була розроблена власна система ідентифікації, яка проявила високу точність в ідентифікаційних процесах. Оригінальністю цієї роботи є використання алгоритму глибинного навчання для розпізнавання відбитків пальців. Теоретична значущість дослідження: полягає у вивченні фундаментальних принципів і методів розпізнавання особи на основі відбитків пальців. Це дозволяє розробляти більш точні та надійні алгоритми та моделі для ідентифікації людей, що має важливе значення в багатьох галузях, таких як безпека, правоохорона, медицина та банківська справа. Практична значущість дослідження: ще більш вагома, оскільки цей метод ідентифікації вже широко застосовується в різних сферах життя. Наприклад, системи контролю доступу на підприємствах, в установах охорони здоров'я, в аеропортах, на митницях та інших місцях використовуються для ідентифікації працівників, пасажирів та інших осіб. Припущення про можливі напрямки розвитку або продовження досліджень, що були виконані: У подальшому можна провести подальші дослідження у сфері біометричної ідентифікації, зосередившись на розробці нових алгоритмів обробки зображень та методів визначення схожості відбитків пальців. Крім цього, розглянути можливість використання інших біометричних характеристик, таких як відбитки обличчя, з метою досягнення більш точної ідентифікації користувачів.

Work objective: to determine the peculiarities of biometric identification using fingerprints, to develop and test our own system. Research methods and equipment: To achieve the research objective and tasks, the following research methods were used: - theoretical (analysis, comparison, generalization, and systematization of information from scientific literature); - personal computers with necessary software; - fingerprint scanner. Results of the work and their novelty: During the research, it was determined that using a biometric identification system based on fingerprints is an effective method of person recognition. A proprietary identification system was developed, demonstrating high accuracy in the identification processes. The novelty of this work lies in the utilization of deep learning algorithms for fingerprint recognition. The theoretical significance of the research lies in studying the fundamental principles and methods of person recognition based on fingerprints. This allows for the development of more accurate and reliable algorithms and models for identifying individuals, which is of great importance in many fields such as security, law enforcement, medicine, and banking. Practical significance of the research is even more substantial, as this method of identification is already widely used in various spheres of life. For example, access control systems in enterprises, healthcare facilities, airports, customs and other places are used for identifying employees, passengers, and other individuals. Assumptions regarding possible directions for future research: In the future, further research can be conducted in the field of biometric identification, focusing on the development of new image processing algorithms and methods for determining the similarity of fingerprint patterns. Additionally, the possibility of utilizing other biometric characteristics, such as facial recognition, can be considered to achieve more precise user identification.
Керівник роботи: Мелкозьорова Ольга Михайлівна, кандидат технічних наук, доцент кафедри безпеки інформаційних систем, мереж і технологій Навчально-наукового інституту комп’ютерних наук та штучного інтелекту
Keywords: TECHNOLOGY::Information technology; алгоритми обробки; безпека; поведінка; точність ідентифікації; відбитки пальців; розпізнавання; аутентифікація; біометрича система ідентифікації; identification accuracy; processing algorithms; fingerprints; behavior; recognition; security; authentication; biometric identification system