Характеристика туристсько-рекреаційних ресурсів Австралії - Тумко, Антон Юрійович; Tumko, Anton (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Метою дослідження є комплексна характеристика туристськорекреаційних ресурсів Австралії, виявлення їх специфіки, рівень розвитку туристичної інфраструктури та визначення перспектив ефективного використання в туризмі. Австралія володіє значним потенціалом у вигляді унікальних природно-географічних об’єктів, антропогенно змінених, багатої соціальноісторичної спадщини та розвиненої туристичної інфраструктури у великих містах і на узбережжі. Основні туристичні потоки концентруються у східній та південній частинах країни. Останніми роками спостерігається динамічне відновлення галузі після пандемії COVID-19, зокрема зростання надходжень від іноземного туризму, збільшення внутрішнього турпопиту та розвиток нових видів відпочинку. Встановлено, що основними чинниками впливу є кліматичні умови, доступність транспортної інфраструктури, маркетингова політика та міжнародна геополітична ситуація. Основні проблеми, що стримують розвиток туризму в Австралії: нерівномірний розвиток інфраструктури у віддалених регіонах, сезонність туристичних потоків, екологічне навантаження на природні об’єкти, а також вплив глобальних криз (наприклад, пандемій або природних катастроф). У якості перспектив запропоновано: розвиток сталого туризму, диверсифікація туристичного продукту, цифровізація сервісів, підтримка місцевих громад та активне просування екотуризм
Characteristics of tourism and recreational resources of Australia
Науковий керівник : Ключко Людмила Васильевна, кандидат географічних наук, доцент кафедри соціально-економічної географії і регіонознавства
Keywords: SOCIAL SCIENCES::Business and economics::Human geography, economic geography; суспільна географія; туристсько-рекреаційні ресурси; географія рекреації і туризму; туризм; Aвстралія; social geography; tourism and recreational resources; geography of recreation and tourism; tourism; Australia