Оцінка цитогенетичних особливостей у підлітків з психічними розладами - Мирошниченко, Юлія; Myroshnychenko, Yuliia (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
Цитогенетичні дослідження, проведені у хворих підлітків з тривожно-фобічним та депресивним розладами, свідчили про підвищений рівень хромосомних аберацій в їх лімфоцитах крові порівняно з частотою здорових однолітків. Виявлено приховану хромосомну нестабільність у хворих з психічними розладами. Каріотип у всіх обстежених пробандів відповідав нормальному жіночому (46,ХХ) або чоловічому (46,XY). Загальний рівень хромосомних аберацій в лімфоцитах крові підлітків із тривожно-фобічними розладами складав 6,5%, а у підлітків із депресивними розладами – 7,8%, що майже вдвічі перевищувало рівень хромосомних аберацій у здорових однолітків (1,9%). Серед хромосомних порушень у підлітків із тривожно-фобічними та депресивними розладами переважали аберації хромосомного (парні ацентричні фрагменти) та хроматидного (одиночні ацентричні фрагменти) типів при порівнянні з їх частотою у здорових однолітків (p<0,001). У хворих із тривожно-фобічними розладами після впливу мутагену-провокатора мітоміцину С на лімфоцити крові in vitro число хромосомних аберацій становило 12,3%, що в 1,9 разів перевищувало загальний рівень аберацій хромосом до дії мутагену. У підлітків із депресивними розладами після дії мутагену-провокатора мітоміцину С на лімфоцити крові in vitro рівень хромосомних порушень збільшився до 13,9% за рахунок аберацій хроматидного (одиночних ацентричних фрагментів) та хромосомного (парних ацентричних фрагментів) типів.

Cytogenetic studies conducted on adolescent patients with anxiety-phobic and depressive disorders showed an increased level of chromosomal aberrations in their blood lymphocytes compared to the frequency of healthy peers. Hidden chromosomal instability has been identified in patients with mental disorders. The karyotype of all examined probands corresponded to normal female (46,XX) or male (46,XY). The total level of chromosomal aberrations in blood lymphocytes of adolescents with anxiety-phobic disorders was 6.5%, and in adolescents with depressive disorders – 7.8%, which was almost twice the level of chromosomal aberrations in healthy peers (1.9%). Among chromosomal disorders in adolescents with anxiety-phobic and depressive disorders, aberrations of the chromosomal (paired acentric fragments) and chromatid (single acentric fragments) types prevailed when compared with their frequency in healthy peers (p<0.001). In patients with anxiety-phobic disorders, after exposure to the mutagen-provocateur mitomycin C on blood lymphocytes in vitro, the number of chromosomal aberrations was 12.3%, which was 1.9 times higher than the total level of chromosome aberrations before the action of the mutagen. In adolescents with depressive disorders, after exposure to the mutagen-provocateur mitomycin C on blood lymphocytes in vitro, the level of chromosomal abnormalities increased to 13.9% due to aberrations of the chromatid (single acentric fragments) and chromosomal (paired acentric fragments) types.
Науковий керівник - Багацька Наталія Василівна, доктор біологічних наук, професор, професор кафедри генетики і цитології
Keywords: NATURAL SCIENCES::Biology::Cell and molecular biology; MEDICINE::Psychiatry::Child and adolescent psychiatry; тривожно-фобічні розлади; депресивні розлади; підлітки; хромосоми; мутагенез; аберації; anxiety-phobic disorders; depressive disorders; adolescents; chromosomes; mutagenesis; aberrations