Утренняя звезда : собрание статей в стихах и прозе. Книжка 2 - Квитка-Основьяненко, Григорий Фёдорович; Гребёнка, Евгений Павлович; Срезневский, Измаил Иванович; Барцицкий, Адам Иоганн; Квітка-Основ'яненко, Григорій Федорович; Гребінка, Євген Павлович; Срезневський, Ізмаїл Іванович; Барцицький, Адам Йоганн (Xарьков : В Университетской типографии, 1833)
«Утренняя звезда» — литературный альманах, инициированный Григорием Квиткой-Основьяненко и изданный в Харькове в 1833 году. Вторая книжка стала этапным событием, так как в ней были впервые опубликованы произведения на украинском языке, включая произведения самого Квитки-Основьяненко под псевдонимом Грицько Основьяненко. Она вышла из печати в конце 1833 — начале 1834 года. В отличие от первой части, вторая книга состояла из произведений на украинском языке (малороссийском наречии) и нотных приложений. В этой книге увидела свет знаменитая первая украиноязычная повесть Квитки-Основьяненко «Салдацькій патретъ» (Солдатский портрет). Была опубликована «Супліка до пана іздателя» и отрывок «Украинское утро» (будущая глава повести «Маруся»). Свои басни, в том числе «Будяк та Коноплиночка» и «Пшениця», на страницах альманаха опубликовал Евгений Гребинка. В сборник вошли также «Малороссийские песни из оперы «Наталка-Полтавка» сочинения И. П. Котляревского с музыкой А. И. Барсицкого [Барцицкого]». Долгое время пьеса Котляревского ставилась на любительской сцене с использованием народных напевов и мелодий различных композиторов, и версия Барсицкого стала ценной попыткой систематизировать музыкальное оформление произведения. Сборник Барсицкого содержит основные песенные номера, сопровождающие сюжет о верной любви Наталки и Петра: «Трачу літа в моїм горі, і кінця не бачу…», «Ой! попід горою, попід зеленою…», арии и куплеты других персонажей оригинальной пьесы.

«Ранкова зірка» — літературний альманах, ініційований Григорієм Квіткою-Основ'яненком і виданий у Харкові 1833 року. Друга книжка стала етапною подією, оскільки в ній було вперше опубліковано твори українською мовою, включаючи твори самого Квітки-Основ'яненка під псевдонімом Грицька Основ'яненка. Вона вийшла друком наприкінці 1833 — на початку 1834 року. На відміну від першої частини, друга книга складалася з творів українською мовою (малоросійською говіркою) та нотних додатків. У цій книзі побачила світ знаменита перша україномовна повість Квітки-Основ'яненка «Салдацькій патретъ» (Солдатський портрет). Було опубліковано «Супліку до пана видавця» та уривок «Український ранок» (майбутня глава повісті «Маруся»). Свої байки, зокрема «Будяк та Конопліночка» та «Пшениця», на сторінках альманаху опублікував Євген Гребінка. До збірки увійшли також "Малоросійські пісні з опери "Наталка-Полтавка" твори І. П. Котляревського з музикою А. І. Барсицького [Барцицького]". Довгий час п'єса Котляревського ставилася на аматорській сцені з використанням народного співу та мелодій різних композиторів, і версія Барсицького стала цінною спробою систематизувати музичне оформлення твору. Збірка Барсицького містить основні пісенні номери, що супроводжують сюжет про вірне кохання Наталки та Петра: «Трачу літа в моїм горі, і кінця не бачу…», «Ой! попід горою, попід зеленою…», арії та куплети інших персонажів оригінальної п'єси.
Ранкова зірка : зібрання статей у віршах та прозі. Книга 2
Keywords: Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects::Literature; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects::Music; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::Aesthetic subjects::Theatre; Research Subject Categories::HUMANITIES and RELIGION::History and philosophy subjects::History subjects::History; Квитка-Основьяненко, Григорий Фёдорович (1778-1843); Гребёнка, Евгений Павлович (1812-1848); Срезневский, Измаил Иванович (1812-1880); Барцицкий, Адам Иоганн (?–1843); Квітка-Основ'яненко, Григорій Федорович (1778-1843); Гребінка, Євген Павлович (1812-1848); Срезневський, Ізмаїл Іванович (1812-1880); Барцицький, Адам Йоганн (?–1843)