Дослідження шляхів та вироблення рекомендацій щодо створення змішаної криптосистеми захисту інформації на основі інфраструктури відкритих ключів - Нємцев, М. О. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Робота являє собою дослідження та аналіз можливостей створення змішаної криптосистеми на основі інфраструктури відкритих ключів для ефективного захисту інформації. У роботі розглядаються ключові аспекти криптографії, такі як асиметричне та симетричне шифрування, автентифікація, цифрові та електронні підписи, протоколи безпеки та алгоритми обміну ключами. Представлена дипломна робота висвітлює важливі аспекти створення змішаної криптосистеми на базі інфраструктури відкритих ключів для забезпечення надійного захисту інформації. Дослідження охоплює аналіз наявних алгоритмів шифрування, методів аутентифікації та протоколів безпеки. Мета роботи являє проектування інформаційної системи, яка забезпечить захист даних для організацій з великою кількістю документів. Програмний комплекс базуватиметься на RSA-шифруванні та використовуватиме принципи електронного цифрового підпису (ЕЦП) для підписання файлів. Результати роботи можуть бути застосовані в різних сферах, де потрібен надійний захист інформації.

This work is a study and analysis of the possibilities of creating a mixed cryptosystem based on a public key infrastructure for effective information security. The paper discusses key aspects of cryptography, such as asymmetric and symmetric encryption, authentication, digital and electronic signatures, security protocols, and key exchange algorithms. The presented thesis highlights important aspects of creating a mixed cryptosystem based on a public key infrastructure to ensure reliable information protection. The research includes an analysis of existing encryption algorithms, authentication methods, and security protocols. The goal of the project is to develop a software system that provides data protection for local organizations with a large number of documents. The software system will be based on RSA encryption and use the principles of electronic digital signature (EDS) to sign files. Results of the work can be applied in various areas where reliable information protection is required. The development provides functionality that does not allow copying or transferring a user's signature to another document.
Керівник роботи: Олійников Роман Васильович, доктор технічних наук, професор кафедри безпеки інформаційних систем, мереж і технологій Навчально-наукового інституту комп’ютерних наук та штучного інтелекту
Keywords: TECHNOLOGY::Information technology; інфраструктура відкритих ключів; криптографія; змішана криптосистема; криптосистема; цифровий підпис; електронний підпис; аутентифікація; хешування; алгоритми шифрування; алгоритми обміну ключами; закритий ключ; відкритий ключ; public key infrastructure; mixed cryptosystem; cryptography; cryptosystem; digital signature; electronic signature; authentication; hashing; encryption algorithms; public key; private key; key exchange algorithms