Ідентифікація прегабаліну методом міцелярної тонкошарової хроматографії - Смаглій, Ярослав Олегович (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2025)
У межах дипломної роботи здійснено дослідження застосування міцелярної тонкошарової хроматографії (МТШХ) з метою ідентифікації прегабаліну – активної фармацевтичної субстанції, що характеризується протисудомним і знеболювальним ефектом. Розкрито механізми утворення рухомих фаз за участю поверхнево-активних речовин, а також проаналізовано специфіку їх взаємодії з аналізованою речовиною та сорбційним матеріалом. Проведено експериментальну частину з використанням варіативних складів рухомих фаз, до яких входили цетилпіридинію хлорид, Tween 80 та комбінації з додаванням 1 пропанолу. Отримані результати підтверджують ефективність методичного підходу та засвідчують можливість його впровадження у фармацевтичну лабораторну практику для контролю якості лікарських засобів.

A study on the use of micellar thin-layer chromatography (MTLC) for the identification of pregabalin, an active pharmaceutical substance characterized by anticonvulsant and analgesic action, was carried out The mechanisms of formation of mobile phases with the participation of surfactants were revealed, and the specificity of their interaction with the analyzed substance and sorption material was analyzed. The experimental part was carried out using variable compositions of mobile phases, which included cetylpyridinium chloride, Tween 80 and combinations with the addition of 1-propanol. The results obtained confirm the effectiveness of the methodological approach and demonstrate the possibility of its implementation in pharmaceutical laboratory practice for quality control of medicines.
Науковий керівник: Єфімов Павло Вікторович, старший викладач, кафедра прикладної хімії
Keywords: NATURAL SCIENCES::Chemistry; міцелярна тонкошарова хроматографія; прегабалін; методи аналітичного контролю; цетилпіридинію хлорид; Tween 80; micellar thin-layer chromatography; pregabalin; analytical control methods; cetylpyridinium chloride