Дослідження вразливостей безпеки та розробка захищеної системи розумного будинку - Воскобойников, Д. О. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2022)
У проекті було розглянуто й проаналізовано загальні положення безпеки веб-застосунків, найпоширеніші вразливостей веб-систем, їх види та методи запобігання таким вразливостям. На основі проведеного дослідження та аналізу предметної області було спроектовано веб-застосунок й визначено вимоги до системи. На підставі вимог реалізовано захищену систему розумного будинку на базі клієнт-серверної архітектурної моделі. Безпеку веб-застосунку було перевірено й протестовано різними методами. Тестування показало, що розроблений веб-застосунок дійсно представляє собою систему, що захищена дієвими методами забезпечення безпеки від найпоширеніших вразливостей. Результати проекту можуть бути використані в якості оглядової роботи сучасного стану методів забезпечення безпеки веб-застосунків, властивих їм загроз та методів захисту від вразливостей, задля подальшої реалізації захищеного веб-застосунку. Серед можливих напрямків розвитку роботи можна виділити огляд безпеки систем, що реалізовані на інших мовах програмування та використовують нереляційні бази даних, подальше проведення порівняльного аналізу засобів та інструментів реалізації таких систем, задля оцінки їхньої ефективності й захищеності.

The project considered and analyzed the general security provisions of web applications, the most common vulnerabilities of web systems, their types and methods of preventing such vulnerabilities. Based on the conducted research and analysis of the subject area, a web application was designed and system requirements were determined. Based on the requirements, a secure smart home system based on the client-server architectural model was implemented. The security of the web application has been checked and tested using various methods. Testing showed that the developed web application really represents a system protected by effective security methods against the most common vulnerabilities. The results of the project can be used as a review of the current state of web application security methods, their inherent threats and methods of protection against vulnerabilities, for the further implementation of a secure web application. Among the possible areas of development of the work, it is possible to single out a review of the security of systems implemented in other programming languages and using non-relational databases, further conducting a comparative analysis of the means and tools for the implementation of such systems, in order to assess their effectiveness and security
Керівник роботи: Мелкозьорова Ольга Михайлівна, кандидат технічних наук, доцент кафедри безпеки інформаційних систем, мереж і технологій Навчально-наукового інституту комп’ютерних наук та штучного інтелекту
Keywords: TECHNOLOGY::Information technology; механізми захисту веб-застосунків; безпека веб-застосунків; вразливості веб застосунків; MySQL; NodeJS; ReactJS; тестування веб застосунків; проектування захищеної системи; web application testing; secure system design; web application protection mechanisms; web application vulnerabilities; web application security