Лепра : методичні рекомендації для підготовки здобувачів вищої медичної освіти 4 курсу з дисципліни «Дерматологія, венерологія» [Електронний ресурс] - Лядова, Тетяна Іванівна; Волобуєва, Ольга Вікторівна; Дорош, Діана Миколаївна; Lyadova, T. I.; Volobuieva, O. V.; Dorosh, D. M. (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2023)
Методичні рекомендації висвітлюють сучасні аспекти діагностики, лікування та профілактики лепри. Описано етіопатогенезу лепри, механізмів її поширення та впливу на організм людини. Розглянуто клінічну класифікацію лепри, зокрема туберкулоїдну, лепроматозну та прикордонні форми захворювання. Детально описано характерні клінічні прояви, такі як шкірні ураження, вузли, плями, інфільтрати, лепроми та периферична нейропатія, включаючи втрату чутливості, деформації кінцівок і виразки. Особливу увагу приділено методам диференційної діагностики лепри. Описано сучасні методи лабораторної діагностики, включаючи мікроскопію мазків, бактеріоскопію, гістологічні дослідження та молекулярно-генетичні тести (ПЛР). Викладено принципи багатокомпонентної антимікобактеріальної терапії. Представлено схеми лікування різних форм лепри, профілактичні стратегії, заходи диспансеризації, реабілітації пацієнтів та епідеміологічного нагляду.

The methodological recommendations cover modern aspects of diagnosis, treatment and prevention of leprosy. The etiopathogenesis of leprosy, mechanisms of its spread and impact on the human body are described. The clinical classification of leprosy, in particular tuberculoid, lepromatous and borderline forms of the disease, is considered. The characteristic clinical manifestations, such as skin lesions, nodules, spots, infiltrates, lepromas, and peripheral neuropathy, including loss of sensation, limb deformities, and ulcers, are described in detail. Particular attention is paid to the methods of differential diagnosis of leprosy. Modern methods of laboratory diagnostics, including smear microscopy, bacterioscopy, histological examination, and molecular genetic tests (PCR) are described. The principles of multicomponent antimycobacterial therapy are outlined. Treatment regimens for various forms of leprosy, preventive strategies, medical examination, patient rehabilitation, and epidemiological surveillance are presented.
Leprosy : methodical recommendations for preparation of bread-winners of higher medical education of 4 courses from discipline «Dermatology, venereology» [Electronic resource]
Електронне навчальне видання комбінованого використання. Можна використовувати в локальному та мережному режимі. В авторській редакції
Keywords: MEDICINE; лепроми; лепра; мікобактерія лепри; етіопатогенез лепри; патогенез лепри; клінічна класифікація лепри; клінічні прояви лепри; периферична нейропатія; стадії лепри; диференційна діагностика; методи діагностики лепри; антимікобактеріальна терапія; профілактика лепри; реабілітація пацієнтів; leprosy; mycobacterium leprae; etiopathogenesis of leprosy; pathogenesis of leprosy; clinical classification of leprosy; clinical manifestations of leprosy; lepromas; peripheral neuropathy; stages of leprosy; differential diagnosis; methods of diagnosing leprosy; antimycobacterial therapy; prevention of leprosy; rehabilitation of patients; SOCIAL SCIENCES