Моделювання професійно-комунікативних ситуацій як засіб удосконалення вмінь ділового спілкування іноземних студентів медичних факультетів закладів вищої освіти - Таможська, Ірина Володимирівна; Tamozhska, Iryna (Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2021)
Обґрунтовано доцільність моделювання професійно-комунікативних ситуацій для удосконалення вмінь ділового спілкування в іноземних студентів медичних факультетів закладів вищої освіти на заняттях з української мови за професійним спрямуванням. Зазначено, що в процесі моделювання професійно-комунікативних ситуацій українська мова виконує комунікативні функції. Акцентовано увагу на моделюванні предметного та соціального контексту майбутньої професійної діяльності студентів у межах гуманітарного освітнього середовища медичних факультетів закладу вищої освіти. Зроблено висновок, що основна мета сукупності предметних дій студента полягає в практичному перетворенні імітованих професійно-комунікативних ситуацій, де інформація стає засобом здійснення пізнавальної діяльності, у процесі чого вона перетворюється на знання майбутнього фахівця медичної галузі.

The article grounds the expediency of modelling professional communicative situations aimed at improving business communication skills of foreign students of medical faculties during the classes of Business Ukrainian Language in higher education institutions. It is stated that Ukrainian performs communicative functions (intraprofessional communication, communication between a doctor and a patient, terminological nomination of medicines, professional objects and phenomena) in the course of modelling professional communicative situations. It is found out that one of the effective techniques for creating an educational communicative speech situation is students’ analysis of the reproduced discourse taking into account all its functional elements.
Modelling professional communicative situations as a technique to improve foreign students’ business communication skills at medical faculties of higher education institutions
Keywords: SOCIAL SCIENCES; професійно-комунікативні ситуації; уміння ділового спілкування; фахівці медичної галузі; professional communicative situations; business communication skills; medical professionals