Досвід вирощування чаю (Сamellia sinensis) в Україні: екологічний аспект - Малигін, Максим Сергійович; Malygin, Maksym Serhiiovych (Харків : Харківський національний університет імені В. Н. Каразіна, 2024)
Мета роботи: обґрунтування безпеки споживання українського чаю, вирощеного з Camellia sinensis, та підтвердження його географічного походження через аналіз вмісту мінеральних елементів. Актуальність теми: наукове дослідження екологічних аспектів вирощування чаю в Україні, зокрема аналіз його безпеки та використання елементного складу для географічної ідентифікації, є важливим через відсутність аналогічних досліджень у країні. Вперше визначено вміст мінеральних елементів в українському чаї з Camellia sinensis. Підтверджено, що український чай має унікальний елементний склад, який слугує ідентифікатором географічного походження. Встановлено відсутність потенційних неканцерогенних ризиків для споживачів українського чаю. Доведено селективне поглинання елементів рослиною, що відрізняє українську субпопуляцію Camellia sinensis від інших. Практичне значення: результати можуть використовуватися для географічної ідентифікації продукту, оцінки безпеки напоїв, отриманих з рослинної сировини, та для розвитку чайного виробництва в Україні.

Objective: to substantiate the safety of consuming Ukrainian tea made from Camellia sinensis and to confirm its geographical origin through the analysis of mineral element content. Relevance: Scientific research into the ecological aspects of tea cultivation in Ukraine, particularly the analysis of its safety and the use of its elemental composition for geographical identification, is significant due to the absence of similar studies in the country. For the first time, the mineral element content of Ukrainian tea made from Camellia sinensis was determined. It was confirmed that Ukrainian tea has a unique elemental composition that serves as a reliable indicator of its geographical origin. The absence of potential non-carcinogenic risks for Ukrainian tea consumers was established. The selective uptake of elements by the plant was demonstrated, distinguishing the Ukrainian subpopulation of Camellia sinensis from others. Practical significance: The results can be used for the geographical identification of products, safety assessment of beverages derived from plant-based materials, and the development of tea production in Ukraine.
Experience of tea (Camellia Sinensis) cultivation in Ukraine: ecological aspect
Керівник: Ачасов Андрій Борисович, доктор сільськогосподарських наук, професор кафедри екології та менеджменту довкілля ННІ екології
Keywords: NATURAL SCIENCES::Biology::Terrestrial, freshwater and marine ecology::Terrestrial ecology; чай; Camellia Sinensis; географічна ідентифікація; мінеральні елементи; селективне поглинання; екологічна безпека; tea; Camellia Sinensis; geographical identification; mineral elements; selective uptake; ecological safety